Началото на февруари пътувах до Бирмингам по работа. Бях на изложение за бижута – мисля там се провежда такова ежегодишно. Няма да разказвам за работата и пришките от обувки, а за града. Обичам да пътувам и когато излезе това предложение не му мислих много много. Но разбра се, когато човек пътува по работа не вижда много от града. Но все пак:

Бирмингам е втория град по население в Англия (това го научих след като се прибрах?, това обяснява и защо бях приятно изненадана). Полетът ми беше до Лондон и от там около 3 часа с кола до Бирмингам. Градът с население над 1 млн., който аз си мислих за „градчето“, е много приятно, има хубава архитектура, характерна за този край, но е далеч по-спокойно от Лондон. Можеш да си вземеш такси или uber и за транспорт не съм давала повече от 10 паунда в посока. (Бих искала приходите ми да са в паунди, а разходите в индонезийски рупии…). Хубаво е човек да има и батерия, за да се ориентира, когато се изгуби в китайския квартал. ? И разбира се топли дрехи и чадър…

Разходих се в центъра на града и изключително ми хареса. Има страхотни сгради – музеи, църкви, а симфоничната им зала е също прекрасна (само отвътре, не отвън). От Musseum&Art Gallery, през репликата на Big Ben (там именуван “Big Brum”). От там се вижда само връхчето на Chamberlin Memorial Fountain – в момента се извършва някакъв ремонт. После продължих към библиотеката, която е нова и много интересна сграда, а в близост до нея е Symphony Hall, която от вън не е нищо впечатляващо, но вътре е изключително красива. Продължих край рекалата по Gas Street Basin. Там слънцето си залязва рано рано и още 18:00 имаше толкова много шумни барове с щастливи танцуващи каки вътре… Чудо! Предпочитам го пред Дъблин, като изключим Trinity College – нищо не може да се сравни с него. Има огрооомен мол – BullRing, който не обходих, защото това не ме вълнува много, когато пътувам, а щеше да ми коства ден. А в близост до мола е и най-хубавата им църква Saint Martin.

Musseum&Art Gallery

Chamberlin Memorial Fountain

Big Brum

Library of Birmingham

 

Bullring Birmingham (този бик е на входа на мола)

И ако посетите в града, като място за хранене си струва да препоръчам Cielo – италиански ресторант, с хубава гледка и градина, в която аз не бих седнала, защото в повечето случаи е доста студено. Но храната беше изключително вкусна! Ядох предястие с козе сирене и ризото с морски дарове и макари нямах място в стомаха се оглеждах за още. Но пък тирамисуто се изложи. Сервиза е добър, ресторанта е в центъра и щом има платнени салфетки на масата е по-обещаващо. Ако се върна в града пак ще ида в този ресторант.

Това бяха повечето локации, които разгледах, но ми се искаше още. Намерих още тооолкова интересни места в града и красиви дворци в радиус от 100 км…. За мен Англия е Лондон, но си струва при ходене до там, човек да си  вземе кола и да отиде за не повече от 4 дни в Бирмингам и да разгледа града и околността. А ако случите и хубаво време – направо сте богопомазани!

 

IvAtanasova

P.S. Ако имате някакви въпроси относно посещението там, ще се радвам да съм ви полезна. Пишете ми тук или в социалните мрежи!

[instashow columns="7"]
Follow and share:
Прочети още...
Някога били ли сте кукери? Участвали ли сте в този български обичай? А ходили ли сте да гледате дефиле на…