Днес ще ви споделя задължителните за мен стъпки при маникюра. Не, лакирането не е маникюр. Маникюр е оформянето на нокътя, изчистване и избутване на кожички, а лакирането е лакиране ?

 

Оформяне

 • Първото, с което започвам аз, е скъсяване на ноктите с пила, на предварително почистена плочка. Обикновени правя заострена бадемовидна форма. Тя ми е любима, защото издължава пръстите, стои елегантно и няма вариант, в който да обелиш лака на ъгълчето или да го счупиш. След като оформя ноктите, измивам ръцете. Така понякога под нокътя се подават кожички, които докато сме пилили нокътя ги е нямало. След като подсуша ръцете отново взимам пилата и вече с движение на настрани, а нагоре надолу – отстранявам излезлите кожички.
 • Следваща стъпка – полиране.

След полиране нокътя става равен и гладък и лакът стои доста по-добре. Честото полиране изтънява нокътя и той става по-тънък и лесно чуплив., затова правя тази стъпка веднъж или два пъти месечно (според нуждите на нокътя).

След всяка стъпка при оформянето на ноктите, почиствам с памучен тампон или мия ръцете.

Почистване

 • Избутване на кожичките.

Първо нанасям гел за кутикули и го оставям известно време да подейства. Би било още по-добре, ако предварително съм накиснала ръцете в топла вода. Ако нямате специален гел, можете да използвате зехтин. Слагате на дъното на някоя купичка зехтин, обръщате ноктите навътре и ги потапяте на дъното. Необходими са не повече от 5 минути.  И след това със специален инструмент, избутвам кожичките. Понякога те оставят релеф, на мястото до което са залепнали и често нокътя има нужда от полиране в тази област. Но ако се прави достатъчно често тази стъпка не е необходима. Тук идва нещо важно. На всички ни се е случвало вътрешната линия на лака да е неравна. Това най-често се случва, когато не почистим добре кутикулите!

 • При деленето на нокътя от кожата отстрани, понякога се образуват по-твърди кожички, които аз отстранявам със специални клещи. Когато не успея да ги махна добре до дъно, си помагам с пила.

Лакиране

 • Стигнахме и до лаковете ? Основа за маникюр. Тя помага за по-дългото издържане на маникюра, а също така предпазва плочката от оцветяване. Аз поставям вместо основа – специален заздравител. По този начин добавям към вече изброените ползи още една.
 • Дойде ред и на най-познатата част – лакиране с цветен лак. От заздравителя ноктите ми са здрави и твърди и маникюра ми издържа 7-8 дни. Затова използвам обикновен лак, а не такъв който се пече. Обикновено избирам бързо съхнещ и по-воден лак. Само така успявам да нанеса равномерен слой. Нанасям цветния лак два пъти.
 • Топ лак. Той запечатва резултата, а плочките става по-бляскави. Него поставям десетина минути след като съм нанесла цветния. Избирам отново бързо съхнещ лак, за да пестя време.

Лакирам ръцете общо 4 пъти – един слой заздравител, 2 слоя цветен лак и един слой топ лак.

Хидратиране

 • След лакирането нанасям подхранващо олио за кожички. Нанасям тънък слой около плочката. То е много мазно и леко и не разваля маникюра, веднага след лакиране. Ролята на олиото е да възстанови и да хидратира. Ако правя маникюра в домашни условия, обикновено е преди да започна да работя на лаптопа или да чета книга, за да осигуря 30 минути процес на съхнене.
 • И завършвам с крем за ръце. Него нанасям не само като последна стъпка в маникюра, а всеки ден. За да си напомням да хидратирам ръцете си по-често, държа един в дамската чанта, в колата и в нощното шкафче.Хидратиране
  • След лакирането нанасям подхранващо олио за кожички. Нанасям тънък слой около плочката. То е много мазно и леко и не разваля маникюра, веднага след лакиране. Ролята на олиото е да възстанови и да хидратира. Ако правя маникюра в домашни условия, обикновено е преди да започна да работя на лаптопа или да чета книга, за да осигуря 30 минути процес на съхнене.
  • И завършвам с крем за ръце. Него нанасям не само като последна стъпка в маникюра, а всеки ден. За да си напомням да хидратирам ръцете си по-често, държа един в дамската чанта, в колата и в нощното шкафче.

Надявам се е имало нещо полезно, което да сте научили. Споделям ви и епизод на Daily Sexy Gorgeous по WnessTv, където показвам всички стъпки.

 

Целувки

IvAtanasova

[instashow columns="7"]
Follow and share:
Прочети още...
Какво използвате против изпотяване? Дезодорант, стик, рол-он, сода? Каквото и да ползвате обръщате ли внимание на състава? От известно време…