Най-често както в домакинството, така и в козметиката използваме белтъка и жълтъка. Но знаете ли, че черупките съдържат много полезни вещества?!

Всеки един от нас на Великден изяжда голямо количество яйца – както боядисани, така и счупилите се по-време на тази традиция. Но днес ще Ви споделя за ползите от черупките на яйцата и как да ги приложим в козметичната си грижа.

Защо да запазим черупките:

  • Те са невероятен източник на калций. В състава им има 90% калциев карбонат, който се усвоява лесно от организма.
  • Съдържат още всички необходими за организма микроелементи: мед, желязо, цинк, молибден, фосфор, манган, сяра, силиций и др.
  • Приемът им е полезен при недостиг на калций.

Освен вътрешно, черупките могат да се приемат и външно, за което ще говорим днес. Казват, че черупките от боядисани яйца също могат да се използват, ако са оцветени с натурални оцветители, но аз Ви препоръчвам да го направите само с тези, които са се спукали и не сте успяли да боядисате поради една или друга причина.

Ето и няколко рецепти:

Маска за суха кожа:

Натрошете черупките на ситно и ги смесете с един белтък. Нанесете на лицето внимателно, без силни движения, за да не нараните кожата (черупките са доста твърди….всички сме схрусквали по някоя). Оставете да изсъхне (около 10-15 минути) и измийте с хладка вода.

При чувствителна, зачервена и раздразнителна кожа:

Натрошете черупките на ситно, поставете ги в стъклен съд и добавете ябълков оцет. Оставете ги да престоят няколко часа (може и дни), прецедете и нанесете с памучно тампонче на зачервените зони (естествено избягвайте зоната около очите). Оставете да престои 10-15 минути и измийте лицето с хладка вода.

За здрави нокти:

Когато стриете на максимално ситни частици черупките, можете да добавите малко количество от тях към лака си. Така ще ги мажете с натурален източник на калций, а това ще заздрави максимално ноктите Ви.

Аз лично не съм пробвала да добавя черупки към лака си, ако Вие сте – пишете отдолу в коментар какъв е ефекта върху Вас. А за маските с яйца – определено имат страхотни резултати. От време на време се наканвам да си направя и винаги след това съм доволна за отделените минути. Но сега покрай тези празници със сигурност пак ще зарадвам кожата си. 🙂

И не на последно място – винаги могат да се използват като декорация. Но за това си трябва отделна статия…. Бих искала да ви споделя и великденски яйца с техниката декупаж… Но тази година пропуснах 🙂
А вие за какво ползвате черупките на яйцата? Или предимно ги изхвърляте…?

 

Целувки

IvAtanasova

Follow and share:
Прочети още...
*Оливера Арнаудова Съвременният човек е убеден, че развитието на модерните технологии прави живота възможно най-комфортен. Но дамите от 19-ти век…