Стискам със зъби нощем от доста ранна възраст. Спомням си, че когато бях дете скърцах със зъби. На доста по-късен етап разбрах, че това си има наименование и то е бруксизъм.

Какво е бруксизъм?

Несъзнателно действие, при което човек стиска прекалено силно със зъби или ги търка едни в други, в резултат на което се получава скърцане. При мен се проявява най-вече нощем. Толкова стискам със зъби, че на сутринта ченето ме боли и се събуждам напрегната…

От какво се проявява бруксизма?

Стрес, преумора, тревога. При мен се прояви в доста ранна възраст и мисля, че след това се е превърнал просто във вреден навик, който не мога да контролирам…. Някой може ли да се контролира докато спи…? Мисля че не е толкова от количеството стрес, а неговото възприятие. И освен това при всички ни стреса избива по различен начин. При мен явно е по този.

Какви са вредните последствия от бруксизма?

Започвам с това, че влудявах сестра ми когато бяхме деца ? Но на днешна дата мога да кажа, че това е една от причините да се будя уморена, често с болки във врата и челюстта. Аз имам дълбока захапка и мисля, че бруксизма ми го задълбочава, защото изпилява и скъсява кътните зъби във времето. В следните снимки ще видите и как ми е изпилил кучешките от дясната страна. Странно нали? Трябва да си ги изградя…

Така се е проявил при мен. Казват, че може да доведе и до счупване на зъб. Но!!! Нещото, за което пиша тази статия не са само тези причини. От силния натиск със зъбите, мускулите на челюстта се развиват и съответно растат. Да речем това е трицепса на лицето ? Наистина толкова са се развили при мен, че 1. когато натисна тази област с пръсти, усещам около два см в диаметър твърдо като топче и 2. това деформира лицето ми. В тази област видимо стои като подута. И съответно скулите ми не изпъкват. На пръв път нещо дребно дава много лоши резултати във времето. Чисто здравословно – безсъние, събуждане с умора, изпиляване на зъбите и влияе и на външния вид – отново изпилени зъби и развиване на мускулите в областта. При някои жени лицето става трапецовидно. След лечение формите стават далеч по-овални.

Как да разбера, че страдам от бруксизъм?

Ако скърцате със зъби, може да ви каже само човек, с когото делите една стая. Ако сутрин се събуждате със здраво стиснати зъби. Ако зъбите ви на места са изтънени, както на моите снимки по-горе. Ако на пипане на долната част на челюстта усещате мускула твърд. Знам, че когато нямате база за сравнение трудно може да се прецени. Аз лично изследвах лицата на мои приятелки, за да направя разлика.

Какви са начините на лечение на бруксизма?

  • Освобождаване от стреса с тренировки, медитиране, разходки сред природата. Тренировките не са ми помагали относно това. С медитациите не се справям така умело. Но!!! Мога да кажа, че това лято правих експеримент със себе си. Мислех, че походите в гората ще подобрят съня ми – физическо натоварване, кислородна терапия, „проветряване“ на мислите и още много неща в едно. В продължение на 2 седмици ходех всеки ден в гората и това наистина помогна! В дните, които пропусках – спах по-лошо. (Аз понякога не мога да заспя в продължение на 2 часа, също така се будя през нощта, понякога ставам, после отново трудно заспивам, а най-сладкия ми сън е когато трябва да ставам…? )
  • Прием на чайове с релаксиращ ефект. Купувала съм си специални чайове за лека нощ и други, успокояващи. Също съм си правила експеримент, да пия чай всяка вечер, за да видя ефект от натрупване, но не забелязах резултат. Аз обичам да пия чай и мисля, че е много полезно, но за съжаление не влияе на бруксизма ми.
  • Ограничаване на определени хранизахар, шоколад, кафе, газирани напитки. Това не е работещо при мен. Спирала съм всички тези неща едновременно и не е имало никакъв ефект нито върху бруксизма, нито върху кожата ми.
  • Шини. Моя близка приятелка има шини за бруксизъм изработени специално за това, с които спи нощем. Сподели ми, че са се счупили при едно спане. Предполагам на други хора помага, но наистина всеки човек е различен. Аз лично не съм пробвала този вариант.
  • Ботокс. И дойде и нещото, за което сме се събрали ? Това е последното ми откритие, което ви споделям. Да, слагала съм си и ми отне доста време докато се реша, защото винаги съм мислила, че ботокса е само за предотвратяването на бръчки, но не! Тук се ползва с лечебна цел. За това съм написала отделна статия, която скоро ще можете да прочетете.

Всъщност, последното предложение е моето решение. Това е нещото, което ме спасява. Когато говоря с приятелки, всяка от тях за пръв път чува тази информация и затова реших да напиша статия за това, защото мисля, че би била полезна на хора с моя проблем.

Е, това са моите секунди на реклама – „Споделете с някого, на когото тази статия ще е полезна“

 

Поздрави

Ива

[instashow columns="7"]
Follow and share:
Прочети още...
Градът, който никога не спи, примамва със своя блясък. Той е движение, разкош, тържествено великолепие, душевно състояние. Той е Ню…