Някога били ли сте кукери? Участвали ли сте в този български обичай? А ходили ли сте да гледате дефиле на кукери? От както живея в София дори не съм се замисляла за това, но тази година моя близка приятелка ми предложи да идем на международния фестивал Сурва и познайте къде се озовахме? – в града на винкелите. Е, там вече шофирах внимателно и ме беше страх да не вляза в конфликт ?

В Перник отидохме към 13:30 и тръгнахме към 16:30, когато слънцето започна да се скрива. Искаше ми се да съм отишла по-рано, за да видя повече. Но, моя приятелка перничанка ми каза, че вечер е още по-хубаво! Палят се огньове и целия този ритуал и танци са още по-вълнуващи. До година планувам да ида вечерта.
Никога не бях ходила на този фестивал и бях изненадана да науча че това беше 27-мото издание. Нещо повече – взели са участие 17 групи от 8 страни, участниците са били повече от 7000, между които 800 деца.

Аз много харесвам тази традиция – прогонване на злите духове и лошото време. Маскирала съм се за Хелоуин, но не бях ходила да гледам кукери (shame on me) . И всъщност беше страхотно и много въздействащо. Не знам колко хора имаше на площада, но бяха стотици, хиляди. И всички те се радваха на дефилиращите кукери. Предполагам се сещате чисто енергийно колко по-силно е … Все едно да гледаш комедия в къщи сам или на кино с пълна зала, с която се смеете заедно.

За да се потопя в атмосферата, разбира се, се си купих сувенир – малко кукерче, което възнамерявам да сложа близо до входната врата, за да гони още от там лошата енергия. И също хапнах пържени картофи и кебапчета на една пейка. Да ти се случи това в Перник си е Big Deal!

Но едно е сигурно – на такова място ти трябва пълна батерия (понякога тя пада от студа, на мен ми се случи така), и приятна компания.

Тъй като исках да се снимам с кукерите и да видя маските от близо отидох в началото на дефилето и си ги разгледах детайлно. Ето и снимки от прекрасния ден, който изкарах там.

Определено занапред няма да пропускам подобни събития. А вие какво мислите за този обичай? Харесвате ли го, следите ли редовно тези събития, бихте ли се включили в такова?

 

Целувки

IvAtanasova

[instashow columns="7"]
Follow and share:
Прочети още...
Заобичах забележителния завет от ZAO. Какъв е техния завет? Органична грижа, 100 % натурални съставки, без токсини и парабени,, копринени…